HANTERA TRIGGERS FÖR RÖKSUG OCH NIKOTINBEGÄR

Two people talking together at night

De flesta rökare har ”triggers”. Att lära känna igen dem är ett av de viktigaste stegen på vägen mot att sluta röka och bli nikotinfri för gott.

Triggers är händelser eller situationer som gör att du längtar efter en cigarett. De är ögonblicken som du associerar mest med rökning – och oavsett om det är dricka en kopp kaffe, avsluta en måltid eller dricka alkohol, har de flesta rökare sina egna.

Att lära känna igen dina triggers är ett viktigt steg på vägen mot att bli från cigaretter och nikotin. När du börjar märka och förstå dina personliga triggers kan du komma på metoder för att besegra dem.

Vanor och rutiner

Rökare har ofta många aktiviteter som de associerar med rökning. De är vanligtvis delar av din dagliga rutin, och i vissa fall kan du behöva ändra dem eller till och med sluta med dem ett tag.

Några av de vanligaste inkluderar:

• Dricka alkohol eller kaffe
• Avsluta en måltid
• Titta på TV
• Köra bil
• Prata i telefon

När du försöker sluta röka kan det vara bra att undvika dina triggers, speciellt i början av nikotinavvänjningen. Det kan till exempel vara bra att undvika platser där människor brukar röka under de första veckorna efter att ha slutat. På samma sätt kan du, om kaffe är en stor trigger, överväga att dricka te eller koffeinfritt som ett alternativ.

Självklart kan du inte undvika varje vanlig trigger. För tillfällen som en avslutad måltid eller bilkörning är nyckeln att bryta sambandet mellan händelsen och rökning. En hjälpsam metod kan vara att hitta en fysisk ersättning för rökning, som att tugga tuggummi eller suga på en tablett. För andra kan det hjälpa med en promenad eller att distrahera dig med en stressboll för att hålla händerna sysselsatta.

Woman drinking from a white mug

Känslomässiga triggers

Vissa triggers är lättare att planera för än andra. Känslomässiga triggers är ofta svårast att undvika och de kan variera från att uppleva stress och ångest till att känna sig glad och nöjd.

När du står inför en intensiv känsla som normalt skulle få dig att röka kan du prova en av flera andra tekniker för avslappning. En strategi är att helt enkelt ta långsamma, djupa andetag, en annan är att prata igenom dina känslor med en vän eller familjemedlem. Träning kan också hjälpa till med känslomässiga triggers.

Symptom vid nikotinabstinens

En annan grupp av triggers är de som är relaterade till processen att vänja sig av med nikotin. Det kan handla om längtan efter en cigarett, ökad aptit eller ångest och irritation.

Om du har svårt att hantera dessa triggers, kan det vara värt att prova en behandling med nikotinläkemedel. Små mängder nikotin frigörs i blodomloppet, vilket hjälper till att minska röksuget och lindra obehagliga symptom. För att lära dig mer, läs vår guide om nikotinhjälpmedel och andra metoder för att sluta här.