HUR DU HANTERAR STRESSIGA SITUATIONER

Rökare har länge sett cigaretter som ett sätt att hantera stressiga situationer. Problemet är bara att rökning inte hjälper mot stress och ångest, utan snarare ökar kroppens stress och anspänning.

Om du är en av de många rökare som oroar dig för hur du ska klara stressen efter att du slutat röka, kan du behöva hitta nya sätt att hantera stress och oro.

Woman doing yoga by a lake in the morning

Lär dig att identifiera orsaken

Att hantera stress börjar med att identifiera underliggande orsaker. När du känner stress kan det vara nyttigt att försöka lokalisera orsaken och avgöra om du kan göra något praktiskt för att hantera den. Om det är något du inte kan kontrollera eller något som helt enkelt blir bättre med tiden, försök att släppa det och tänk att livet är fullt av upp- och nedgångar.

Om en del av ditt liv kontinuerligt orsakar stress, överväg om du har tagit på dig för mycket eller om du kan prioritera saker på ett mer effektivt sätt. Ofta kan stress mildras innan den ens uppstår.

Ett sätt att identifiera orsakerna till stress är att skriva dagbok. Genom att dokumentera de stunder då du upplever stress kommer du att hitta teman och mönster, både i orsakerna till stress och dina reaktioner.

Öva mindfulness

Ett annat sätt att identifiera orsaken till din stress är att öva mindfulness, vilket kortfattat betyder att vara fullt närvarande i nuet, och vara medveten om vad vi gör och var vi är. I praktiken innebär det att man uppmärksammar vad som händer i ens sinne och kropp, och samtidigt registrerar det som händer runt omkring oss.

Fördelen med att vara "mindful" är att vi kan bli mer medvetna om våra tankar och känslor, vilket hjälper oss att upptäcka tecken på stress, ångest och spänning. Att vara medveten om våra stressfaktorer hjälper oss att ta mer kontroll över dem, vilket resulterar i minskade nivåer av stress och ångest.

Var aktiv

Motion gynnar sinnet lika mycket som kroppen. Det är en beprövad behandling mot stress, ångest och depression. Fysisk aktivitet minskar stresshormoner och ökar endorfiner, vilket leder till klarare tankar och en känsla av avslappning. Dessutom har träning visat sig förbättra sömnen, vilket i sin tur hjälper till att bekämpa stress.

Även om du inte har tid att gå till gymmet eller ta en löprunda kan en kort promenad hjälpa när du känner stress. Det kommer att bidra till att rensa ditt sinne och ta dig bort från det som triggar stress.

Man riding a bicycle

Få stöd från andra

Att ta kontakt med andra människor kan hjälpa dig att känna dig mindre stressad. I gemenskap med andra kan du arbeta igenom de bakomliggande faktorerna till din stress och se saker från olika perspektiv. Tack vare kontakten med andra kan vi också känna oss förstådda.

Öva avslappningstekniker

Djupandning är en enkel men effektiv avslappningsteknik som kan praktiseras var som helst. Genom att ta långsamma, mjuka andetag från magen kommer du att inhalera mer syre, vilket gör dig mindre spänd och minskar ångest. För att få ut det mesta av tekniken, fortsätt att andas in genom näsan och ut genom munnen i 3–5 minuter.

Progressiv muskelavslappning (PMR) är en annan teknik som kan hjälpa till att minska spänningar. Baserat på idén att fysisk avslappning skapar mentalt lugn, innebär PMR att du spänner varje muskelgrupp i cirka 5 till 10 sekunder innan du snabbt släpper spänningen. När du spänt och slappnat av en muskelgrupp, försök att vila i cirka 10 till 20 sekunder innan du går vidare till nästa.

När du praktiserar PMR är det viktigt att bibehålla djup och regelbunden andning genom hela processen tills du har gått igenom varje större muskelgrupp.