HUR DU KAN STÖTTA NÅGON SOM VILL SLUTA RÖKA

Woman talking on a mobile phone

Att sluta röka kan vara en svår process, men det kan bli lättare om personen får stöd och uppmuntran från människor runt omkring.

Ta reda på hur du kan stödja rökaren för att ge personen bästa möjliga chans att sluta för gott.

För den som ska sluta röka väntar ofta en stor utmaning och kanske en av de svåraste uppgifterna personen någonsin mött. Men processen kan bli mycket enklare när en rökare får stöd och medkänsla från sin omgivning. Motivation, empati och stödjande samtal är starka verktyg för att lyckas bli av med ett så pass kraftfullt och komplext beroende.

Så om någon nära dig försöker sluta röka, överväg några av följande förslag på hur du kan hjälpa din vän eller närstående att uppnå sina personliga mål för att sluta.

Prata fritt och öppet

Two people laughing together on a bench outdoors

En bra början är att vara bekräftande när en rökare berättar och delar med sig om sin plan att sluta röka. Det kan hjälpa att berätta hur stolt du är över personen, att du tror på den och framför allt att du kommer att finnas där som stöd hela vägen.

Det är viktigt att det här stödet inte är begränsat till det första samtalet. Försök istället att hålla igång konversationen under hela din väns eller närståendes resa mot att sluta. Genom att ställa icke-dömande frågor får du förståelse för vad de går igenom och vad du kan göra för att hjälpa till. Det är också viktigt att regelbundet kontrollera och fråga hur den som slutar mår – inte bara om de har lyckats hålla sig på rätt spår.

Till sist, även om det kan vara frestande så kommer föreläsningar och dömande kommentarer inte att hjälpa. Dessutom, om den som ska sluta misstänker att du har en dömande attityd, kommer hen kanske inte vända sig till dig för stöd när det verkligen behövs.

Erbjud distraktioner för att avleda

Distraktioner kan vara till stor hjälp när någon kämpar med röksug eller andra abstinensbesvär. Det kan vara allt ifrån att erbjuda ett tuggummi eller en apelsin, till att ta med dem på en fotbollsmatch eller andra evenemang.

Distraktionerna behöver inte alltid vara fysiska. Att bara finnas där för ett samtal, antingen personligen eller på telefon, kan göra en enorm skillnad. Det är också värt att komma ihåg att röksuget vanligtvis bara varar några minuter.

Person doing pottery

Var positiv

Det är normalt att få återfall när man slutar röka – och de flesta försöker flera gånger innan de slutar för gott.

Det är därför viktigt att vara tålmodig och uppmuntrande med dina nära och kära när de försöker sluta. Om de får ett återfall, påminn om att det är en lärandeprocess och att de flesta personer behöver försöka flera gånger innan de lyckas.

På samma sätt bör du fira varje framgång, oavsett hur stor eller liten den är. Att bara klara några timmar utan att röka kan vara en prestation som förtjänar erkännande. Nyckeln är att fortsätta vara positiv, särskilt i de ögonblick då personen känner sig frustrerad och trött.

Woman listening to music on headphones