Hur lång tid tar det att sluta röka?

Woman holding a mug

Har du tagit det första steget mot att bli rök- och nikotinfri? I såfall - grattis! Om du har tagit första steget undrar du förmodligen hur lång tid det tar innan du lyckas sluta för gott.

Sanningen är att vi alla är olika. Det finns ingen gyllene regel för hur lång tid det tar från att du fimpar din sista cigarett till att du blir rök- och nikotinfri för gott.

Det kan vara så att du bara känner lindriga abstinensbesvär som du kan hantera. Eller så har du mer intensivt röksug som gör det svårare för dig att sluta.

Att sluta röka kan vara lite som att ta körkort. Du kan lyckas på första försöket, medan det för andra kan ta längre tid och krävas flera försök.

Det viktiga att komma ihåg är att det aldrig är för sent att börja din sluta röka-resa, även om du har försökt flera gånger tidigare.

Finns det något enkelt sätt att sluta röka?

Även om det inte finns något riktigt enkelt sätt att sluta röka, finns det definitivt saker du kan göra för att öka dina chanser.

Hur svårt det är för dig att sluta röka kan bero på ditt fysiska beroende av nikotin. Eftersom nikotin är ett mycket beroendeframkallande ämne, kan ett liv utan nikotin vara en stor utmaning i början.

För vissa personer kan det ta längre tid att sluta om de har varit storrökare eller har rökt under längre tid.

Generellt är kombinationen av viljestyrka, nikotinläkemedel och stöd från omgivningen en bra väg att gå för att sluta röka. Men i slutändan handlar det om att hitta den metod som fungerar bäst för dig.

Att sluta tvärt

Om du letar efter ett sätt att sluta röka tvärt – utan att använda nikotinläkemedel – får du helt enkelt försöka samla all din viljestyrka för att inte röka en cigarett igen.

Röksug och abstinensbesvär kan dyka upp när som helst när du slutat röka. De kan i allmänhet bli mindre frekventa med tiden. Om du klarar de första utmaningarna, kan vägen till ett rök- och nikotinfritt liv kännas enklare.

Men det fungerar inte för alla. Det kan vara svårt att inte behandla rökbegär och abstinens, och forskning har visat att endast 3 av 100 rökare som slutar tvärt, utan att använda nikotinläkemedel, lyckas sluta röka.

Prova nikotinläkemedel

Nicorette Lozenge 2mg container

Om du försökt att sluta tvärt, men misslyckats, kan det vara enklare att avvänja dig från cigaretter genom att använda ett nikotinläkemedel. Dessa inkluderar nikotinplåster, tuggummi, munspray, resoribletter, inhalator och sugtablett.

Du kan till exempel använda Nicorette® sugtablett. Ta en sugtablett i munnen när du känner röksug. När sugtabletten sedan löses upp släpper den via munnens slemhinna ut en liten mängd nikotin i din kropp – utan tjära, kolmonoxid och andra giftiga kemikalier som finns i tobaksrök.

Hur lång tid det tar att sluta kan variera beroende på hur det går och vilket nikotinläkemedel du använder.

Generellt varar behandlingen med nikotinläkemedel cirka 3 månader innan du gradvis minskar dosen och till sist slutar.

Varför inte prova Nicorette® kombinationsbehandling för extra stöd och öka dina chanser att bli rök- och nikotinfri för gott*?

Kombinationsbehandling passar dig med högt nikotinberoende, du som försökt sluta röka tidigare med enbart ett nikotinläkemedel men misslyckats eller känner röksug trots användning av ett nikotinläkemedel.

Att kombinera två nikotinläkemedel kallas för kombinationsbehandling och ger dig extra stöd för att lindra röksuget. Man kan exempelvis kombinera Nicorette® plåster för jämn och kontinuerligt lindring av röksuget under hela dagen (16 timmar) med ett format som tas via munnen för lindring av det akuta röksuget när det slår till, till exempel Nicorette® munspray för snabb lindring efter bara 30 sekunder**. 

*jämfört med endast ett nikotinläkemedel

**2 sprayningar minskar rökbegäret efter 30 sekunder

Följ en sluta röka-plan

Att hålla koll på röksuget är viktigt när du vill sluta röka. En sluta röka-plan baserad på dina rökvanor kan hjälpa dig att undvika potentiella triggers och ge dig ett mål att arbeta mot.

Gör en tidplan med ett datum när du vill vara rökfri. Skapa sedan en handlingsplan som hjälper dig att undvika faktorer som får dig att känna röksug. Se till att hålla dig borta från saker du associerar med rökning.

Försök att hitta andra aktiviteter eller alternativ, som träning, för att hålla tankarna borta från rökning.

Få professionell hjälp

Du är mer benägen att sluta röka om du får expertstöd och rådgivning – så känn dig inte tvungen att göra din förändring på egen hand.

Din husläkare eller ditt närmaste apotek kan alla hjälpa till på olika sätt. De ger expertråd och vägledning om lämpliga behandlingar och strategier för att stödja dig på vägen.

Hantera röksug

Oavsett om du bara har rökt i några veckor eller flera år är det troligt att du får röksug när du slutar. Dessa är ofta starka mentala och fysiska impulser som gör att du vill ta en cigarett.

Hur länge abstinensbesvären och röksuget varar, beror ofta på hur länge du har rökt och hur många cigaretter du vanligtvis rökt varje dag.

Nikotinläkemedel kan hjälpa dig att övervinna dessa begär. Andra saker du kan göra är:

  • Skaffa icke-rökande vänner så att du inte frestas att gå ut och röka när andra gör det
  • Undvik alkohol (särskilt under första veckan) eftersom det är en vanlig utlösare och kan få cigaretter att smaka bättre
  • Distraktion, till exempel genom att tugga tuggummi, leka med en stressboll eller ta en löptur

Fokusera på belöningarna

A coin being placed into a piggy bank

Ett bra sätt att stödja din rökavvänjning är att tänka på varför du bestämde dig för att sluta röka – som fördelar för din hälsa och ekonomi.

Belöna dig med något för varje dag du är rökfri och öka dessa belöningar så att du kan behålla ditt fokus.

Ett bra sätt att skapa motivation är att räkna ut hur mycket pengar du sparar genom att inte köpa cigaretter Sätt in dessa pengar på ett särskilt konto så att du ser hur mycket du sparar.

Bli rök- och nikotinfri med hjälp av Nicorette®

Nicorette Quickmist on a desk

Vårt utbud av Nicorette® nikotinläkemedel kan hjälpa dig under din resa för att sluta röka.