5 synliga fördelar med att sluta röka

Woman by a window holding a mug

Att sluta röka kan gynna din hälsa (och din plånbok), men något du kanske inte tänkt på är den positiva inverkan som rökstoppet kan ha på ditt utseende. Allt från färre rynkor till förbättrad munhälsa.

Här är fem positiva utseendeförändringar som kan ske när du slutar röka:

1. Slät hud

Rökning kan leda till att rynkor utvecklas i förtid, inte bara i ansiktet utan även på andra ställen på kroppen, till exempel på insidan av armarna.

Det beror på att de kemikalier som finns i cigarettrök kan skada kollagen och elastin – de delar av din hud som ger den ett ungdomligt utseende och hjälper den att återhämta sig.

Dessutom kan nikotinet i cigaretter få dina blodkärl att dra ihop sig, vilket kan innebära att mindre syre och näringsämnen kan nå din hud.

Den goda nyheten är att ansiktets åldrandeprocess kan bromsa när du slutar röka. Även om du inte kommer att bli av med alla dina rynkor kan du märka att de dyker upp mycket långsammare och din hy kan börja se friskare, fräschare och slätare ut. Att börja med en bra hudvårdsrutin kan också hjälpa till.

2. Förbättrad munhälsa

En av de mer synliga nackdelarna med rökning är gula tänder. Det beror på att nikotinet och tjäran i cigaretter färgar av sig på tandemaljen och gör den gul eller till och med brun. Rökning har också visat sig vara en viktig riskfaktor för tandköttssjukdomar och till och med öka risken för att förlora tänder.

Tandläkare är dock överens om att din munhälsa kan förbättras mycket när du slutar röka. Efter att ha slutat kan före detta rökare redan efter ett år märka en förbättring av tandköttssjukdomar, vilket innebär en minskad risk att förlora tänder. Om du har slutat röka och vill förbättra dina tänders utseende så kan du prova att lägga till produkter mot missfärgningar i din munvårdsrutin. Se till att också besöka din tandläkare som kan kontrollera din allmänna munhälsa, ge dina tänder en grundlig rengöring och bidra med användbara tips om hur du kan förbättra dina tänders utseende efter att du slutat röka.

3. Tjockare hår

Precis som din hud, behöver ditt hår ett ordentligt blodflöde för att se friskt ut. Eftersom rökning begränsar blodflödet kan dina hårsäckar berövas det syre och de näringsämnen som de behöver för en sund tillväxt.

Gifterna från cigarettrök kan också sänka östrogennivåerna hos kvinnor, vilket potentiellt kan leda till tunnare hår. Som om allt detta inte vore nog har rökning också kopplats samman med att få grått hår tidigt i livet. Genom att sluta röka kan du eventuellt förhindra att hårbotten åldras i förtid och bromsa eventuellt håravfall i samband med rökning.

4. Snyggare naglar

Att förbättra naglarnas utseende är kanske inte det främsta skälet till att sluta röka, men det kan vara en positiv bieffekt. På samma sätt som rökning ger fläckar på tänderna kan nikotin och tjära som finns i cigaretter också ge fläckar på naglarna och den omgivande nagelbädden. Rökning kan också blockera syreflödet till naglarna och göra dem missfärgade. Lyckligtvis kan färgningen upphöra så snart du slutar röka. Du kanske till och med kan se missfärgningen växa ut tillsammans med din naturliga nageltillväxt, vilket ger dig en synlig markering på att du har slutat röka.

5. Förbättrad kondition

Många människor oroar sig för viktökning när de slutar röka, så att lägga till hälsosam mat och en träningsrutin till din plan kan lindra dessa bekymmer.

Motion kan inte bara hjälpa till att minska röksuget och hantera abstinensbesvär, du kan också komma i form och få ökat självförtroende. Tack vare att rökstoppet kan förbättra din cirkulation och lungfunktion så kommer du förmodligen tycka träningen känns lättare, och att din allmänna kondition förbättras.