Hur du motiverar dig att sluta röka

Group of people talking together

Ditt beslut att sluta röka innebär att du precis tagit det första steget mot en bättre hälsa. Men vi vet att det ibland kan vara svårt att hitta viljestyrka att sluta för gott. Kanske har du försökt tidigare men inte lyckats hela vägen.

Motivation att sluta röka

Förbättra din allmänna hälsa

Att röka kan fördubbla risken för en hjärtattack, öka risken för cancer och lungsjukdomar och kan även få huden att åldras snabbare. Men redan efter 72 timmar efter att du slutat kan du andas lättare och ha mer energi.

Ett år efter rökstoppet har din risk för en hjärtattack halverats jämfört med om du hade rökt. Efter 10 år är din risk att dö av lungcancer hälften så stor jämfört med om du hade rökt. Det finns många andra hälsofördelar med att sluta – och de kan ge dig all motivation du behöver för ett rök- och nikotinfritt liv.

Spara pengar

Det blir allt dyrare att röka – så du kan spara en hel del pengar när du slutar. Att tänka på vad du skulle kunna använda de pengarna till istället kan vara en stark motivation för att sluta.

Försöka få barn och graviditet

Att röka kan göra det svårare att få barn och öka riskerna för ditt barn om du är gravid. Det kan också leda till långsiktiga problem som:

  • Öron-, näs- och halsproblem
  • Sjukdomar i andningsvägarna
  • Fetma
  • Diabetes

Så om du är gravid eller planerar att bilda familj är det en bra tidpunkt att sluta röka.

För nära och kära

Cigarettrök skadar alla som andas in den, inte bara rökaren. Det kan öka risken för pipande andning och astma hos barn, tillsammans med andra tillstånd som infektioner i öronen och lungorna.

Genom att sluta gynnar du med andra ord också alla runt omkring dig samtidigt som du gör något bra för din egen hälsa.

Group of people standing smiling and laughing

Sätt att hålla motivationen uppe på din sluta röka-resa

Så snart du bestämt dig för att sluta röka finns det mycket du kan göra för att hålla dig på rätt spår. Här är några saker du kan prova.

Sätt det på pränt

Skriv ner dina skäl att sluta och sätt upp dessa anteckningar där du regelbundet ser dem, exempelvis på kylskåpsdörren.

Om det finns platser där du vanligtvis brukar röka, sätt gärna upp en påminnelse där om att du slutat som hjälp om du känner dig frestad.

Bär med dig en bild

När du känner röksug, ta fram en bild på en viktig person, som en familjemedlem eller nära vän. Det kan påminna dig om varför du bestämde dig för att sluta och ge dig motivation att inte börja igen

Sprid budskapet

Berätta för familj och vänner om din plan. På så sätt kan dina nära och kära ge dig det stöd du behöver när du tappar din motivation.