FÅTT ETT ÅTERFALL? KOM PÅ RÄTT SPÅR IGEN!

Att uppleva ett bakslag är normalt. Om du får ett återfall på din sluta röka-resa, var inte för hård mot dig själv. Det är bäst att acceptera det som inträffat och gå vidare. Det finns många saker du kan göra för att komma tillbaka. Här är några av våra bästa tips.

Kom tillbaka på rätt spår

Att sluta röka och bli fri från nikotin är en process – inte en enskild händelse. Många som slutar kommer någon gång att ta en cigarett eller till och med börja röka igen. Det är bra att veta att återfall är mycket vanligt och att det ofta kan krävas flera försök innan du slutar röka för gott. Det är därför viktigt att ha en plan för hur du hanterar ett återfall så att du snabbt kan komma på rätt spår igen.

Positivt tänkande

När du fått ett återfall är det viktigt att fortsätta tänka positivt. Försök att fokusera på all den framgång du har uppnått hittills, även om du ännu inte nådde ditt mål. Att sluta röka är svårt och att lyckas avstå en cigarett bara några minuter eller timmar ska betraktas som en prestation.

Det är också viktigt att komma ihåg att du inte är ensam om din situation. De flesta som slutar kommer vid någon tidpunkt att få återfall, antingen under de första dagarna efter att ha slutat eller några månader efter sitt beslut.

Verkligheten är att det vanligtvis krävs fler försök innan en rökare kan sluta röka med framgång. Du kan uppnå ditt mål – du måste bara vara ihärdig!

När du upplever ett återfall kan det vara bra att påminna dig själv om varför du ville sluta från början. Var det för att förbättra din hälsa? För att spara pengar? Eller gör du det för dina nära och kära? Oavsett dina anledningar, försök att använda dem för att återupptäcka din motivation. Att göra en lista över dina skäl kan också hjälpa dig att påminna dig om dem när du kämpar med röksuget.

Lär av dina misstag

Varje försök att sluta röka är en läroprocess. Det kräver träning och uthållighet, så det är viktigt att tänka på vad du tyckte var svårt och vad som fick dig att misslyckas. För att verkligen lära av ditt tidigare försök kan du överväga att skriva ner vad som hände. Det hjälper dig att få en bättre uppfattning om vad som gick snett och hur du kan rätta till det nästa gång. När du har identifierat situationerna där du är mest frestad, försök att undvika dem. Det kan innebära att undvika platser där det är lätt att fråga någon om en cigarett, eller till och med att tillfälligt undvika rökare helt.

Gör en plan

De som slutar röka är mest benägna att trilla dit igen under de första veckorna efter att ha slutat. Det är därför viktigt med en plan som hjälper dig att undvika dina triggers och få det stöd du behöver. Umgänge med andra rökare är den vanligaste orsaken till återfall, så det är bra att tänka på hur du kan undvika de tillfällena – särskilt under de första veckorna. På samma sätt är det viktigt att tänka ut hur du ska undvika andra vanliga triggers som stress, alkohol och händelser som kan väcka starka känslor.

Även om det är svårt att undvika allt så kan du absolut planera för att försöka begränsa riskerna för att trilla dit igen och röka en cigarett.

Slutligen är det också värt att tänka på vilket ytterligare stöd du kan behöva inför ditt nästa försök. Om du till exempel försökte sluta direkt, utan nertrappning eller hjälpmedel, kan det vara värt att titta på nikotinläkemedel istället, eller rådgöra med din läkare eller exempelvis Sluta röka-linjen.