RÖKNING OCH GRAVIDITET

Woman and three children playing in the sea

Om du är gravid är ett rökstopp en av de bästa sakerna du kan göra för att ditt barn ska få en bra start i livet. Ju tidigare du slutar, desto bättre. Visste du att varje cigarett du röker innehåller fler än 4 000 kemikalier som kan skada ditt ofödda barn? Det betyder att det inte finns någon nivå av rökning under graviditeten som är säker. Även om du minskar antalet cigaretter kan det fortfarande skada både ditt barns och din egen hälsa – så det är absolut säkrast att sluta helt. Vi vet att det kan vara en utmaning att sluta röka. Men att påminna dig själv om varför du slutar kan ge dig den motivation du behöver för att klara av det.

Det bästa är om du som är gravid kan sluta röka utan att använda läkemedel som innehåller nikotin. Om du inte klarar detta, ska Nicorette® endast användas efter att du rådgjort med den sjukvårdspersonal som har hand om din graviditet, din läkare eller läkare som är specialiserad på rökavvänjning.

Fördelar med att sluta röka under graviditeten

Family holding hands outdoors

När du slutar röka bör du snart märka att din hälsa förändras till det bättre. Redan efter 20 minuter börjar din puls återgå till det normala. Att sluta röka när du är gravid kommer omedelbart också att hjälpa ditt barn. Det beror på att du andas in en farlig blandning av kemikalier när du röker. En av dem är kolmonoxid, en gas som kan vara skadlig för ditt barn eftersom den förändrar kroppens sätt att använda syre. Så snart du slutar börjar gaserna att rensas ur ditt system.

Det finns många andra möjliga fördelar med att sluta röka när du är gravid, bland andra:

 • Mindre risk för komplikationer under graviditet och förlossning.
 • En hälsosam start för ditt barn – rökning under graviditeten kan bromsa ditt barns tillväxt och leda till hälsoproblem som astma.
 • Mindre risk för missfall – rökning under graviditeten och exponering för passiv rökning är kopplat till en högre risk för dödföddhet, fosterskador och missfall.
 • Mindre risk för en för tidig födsel – detta kan bidra till att undvika problem med andning, matning eller annat hälsorelaterat som kan drabba barn som föds tidigt.
 • Större sannolikhet att ditt barn får en hälsosam vikt. Barn till rökare är omkring 200 gram lättare än genomsnittet, vilket kan göra det svårare för dem att hålla sig varma samtidigt som risken för infektioner ökar.
 • Mindre risk för plötslig spädbarnsdöd.
 • Spara pengar – om du slutar röka kan du få mer pengar att spendera på saker som att inreda barnkammaren och annat som behövs till din nya bebis.

Fördelarna med att sluta röka när du är gravid börjar direkt för ditt barn och förbättrar även din hälsa.

Passiv rökning och graviditet

 • Passiv rökning – det vill säga när människor i din omgivning röker – kan påverka ditt barn både före och efter födseln. Det kan leda till dödfödda barn, missfall och missbildningar.
 • Att dela rum, bil eller utrymme med en rökare innebär att du förmodligen kommer att andas in deras rök. Det kan påverka dig och ditt barn eftersom de skadliga kemikalierna kan dröja kvar i luften och finnas kvar i upp till fem timmar.
 • Att undvika passiv rökning under graviditeten kan:
 • Öka chansen att ditt barn har en hälsosam vikt.
 • Minska risken för plötslig spädbarnsdöd.
 • Minska sannolikheten för att barnet ska få luftrörskatarr eller lunginflammation under sitt första år.
 • Göra det lättare för dig att sluta röka.

Man and a woman laughing together

Hur du slutar röka när du är gravid

Det bästa är om du som är gravid kan sluta röka utan att använda läkemedel som innehåller nikotin. Om du inte klarar detta, ska Nicorette® endast användas efter att du rådgjort med den sjukvårdspersonal som har hand om din graviditet, din läkare eller läkare som är specialiserad på rökavvänjning. Du kan göra det enklare att sluta röka genom att till exempel:

 • Ändra din kost. Vissa studier har visat att det finns livsmedel och drycker som gör rökning mer tillfredsställande. Undvik dem.
 • Identifiera när suget brukar slå till och planera vad du ska göra när du blir frestad. Gå till exempel en fem minuters promenad istället.
 • Sluta tillsammans. Om din partner röker kan du föreslå att ni slutar tillsammans.

Man and a woman laughing together