HUR DU HÅLLER DIG RÖKFRI PÅ SEMESTERN

Family playing football on a beach

Att lämna vardagens stress för en avkopplande semester kan verka som en bra idé när du försöker sluta röka. Men allt från flygplatssäkerheten till ansträngningen att hitta till hotellet kan faktiskt göra semestern mer stressig än lugn. Att förbereda sig för den typen av situationer kan hjälpa dig att motstå cigaretter när du är på semester.

Läs på om din destination i förväg

Även om reglerna vanligen inte är lika strikta som i Sverige, så införs olika rökförbud i många länder. Att läsa på innan du reser kan hjälpa dig att förbli rökfri under semestern. Enkla saker som att be om ett rökfritt hotellrum eller hitta rökfria barer och restauranger i området kan göra stor skillnad. Om du har svårt att undvika rökare på resan, se till att du har den rökavvänjningsprodukt du uppskattar mest, som till exempel Nicorette® 1 mg Munspray till hands för att bekämpa eventuella akuta begärNicorette® Munspray lindrar röksug och nikotinbegär på bara 30 sekunder vid två sprayningar.

Woman and three children playing in the sea

Var förberedd på planet

Det kanske inte förvånar dig att rökning på flygplan har varit förbjudet i nästan 20 år nu, men många rökare och ex-rökare har ändå problem med röksug när de är i luften. Förbered dig innan du flyger med rätt saker och en handlingsplan, så att du inte frestas att tända en cigarett direkt när du landar.

Om flygbolaget tillåter det, ta med dig några hälsosamma snacks ombord att äta när röksuget slår till. Du kan också prova att packa en Nicorette® Inhalator i handbagaget. Den håller dina händer sysselsatta, precis som en cigarett, och kan hjälpa till att lindra ditt röksug och din nikotinabstinens. Till skillnad från e-cigaretter kan Nicorette® Inhalator användas på flygplan och andra allmänna transportmedel.

Drick mindre alkohol

För många människor går alkohol och rökning hand i hand, och det kan vara mycket frestande att ta en cigarett när du dricker. Alkohol påverkar ditt omdöme och gör dig mycket mindre benägen att fatta rationella beslut. Så även om du bestämt dig för att sluta röka kan alkohol göra det svårare att stå emot.

Du bör försöka undvika alkohol (och andra triggers) helt under de första veckorna av nikotinavvänjningen. Ersätt din strandcocktail med en alkoholfri variant, eller ditt glas vin med en läsk. Om du tycker att alkoholen är en viktig del av semestern, försök åtminstone att dricka med måtta och vara medveten om din självdisciplin.

Two women carrying bags talking outdoors

Sysselsätt dig

Ett bra sätt att bekämpa röksug och nikotinbegär är att hålla dig sysselsatt. När du kommer fram till ditt hotell kan du titta efter broschyrer och foldrar om aktiviteter i området. Tack vare rökstoppet har du kanske redan märkt att din hälsa förbättrats på flera sätt, så dra nytta av det och prova några hälsosamma aktiviteter – som yoga på stranden eller vandring i bergen. Även en snabb simtur i hotellets pool kan vara tillräckligt för att distrahera dig från röksug.

Du kan också försöka ha något i fickan eller väskan som kan sysselsätta dina händer när du vill röka. Oavsett om det är ett pussel eller en stressboll är det bra att ha något till hands för att hålla tankarna borta från cigaretterna.

Välj ditt resesällskap klokt

Att umgås med andra rökare när du försöker sluta kan vara en utmaning, och när du reser med dem kan det vara ännu svårare att motstå frestelsen.

Om du åker iväg med en partner eller vän som röker, varför inte föreslå att ni båda försöker sluta röka under semestern? Om det inte är möjligt kan du försöka prata med din partner eller dina vänner som röker och be dem att gå bort för att röka när ni är på semester tillsammans. Ha med en bok, hörlurar och en bra spellista så har du något att göra när de går iväg för att röka.

Two women walking in the sea

Koppla av och ladda batterierna

Semestrar ska handla om avkoppling och att släppa vardagens bekymmer. Men oavsett hur avslappnad du känner dig kan sug efter cigaretter smyga sig på när du minst förväntar dig det. Att prova några mindfulness-tekniker kan hjälpa dig att acceptera de negativa känslorna, stressen och suget som är förknippat med att sluta röka. Istället för att ge upp och röka kan mindfulness hjälpa dig att inse att känslorna kommer passera. Du kan göra många övningar var som helst (som i din solstol). Kolla in vår guide till mindfulness för några övningar du kan prova när du är på semester, på jobbet eller hemma.

Pack of 15mg Nicorette Inhalator