Hälsofördelar med att sluta röka

Woman holding a mug

Hur lång tid tar det att sluta röka?

En tidslinje kan hjälpa dig att förstå vad du kan förvänta dig när du slutar röka. Och det kan vara ett bra sätt att hålla dig motiverad på din resa mot ett rökfritt och hälsosamt liv. Det kan vara en utmaning att sluta röka, så att påminna dig själv om varför du vill sluta kan vara en hjälp – särskilt den positiva effekt som det kan ha på din hälsa och för din omgivning.

En tidslinje kan hjälpa dig att visualisera varje steg på din resa och de positiva förändringar du gör på vägen. Visste du till exempel att hälsofördelarna kan kicka in redan 20 minuter efter din sista cigarett? Upptäck alla fantastiska hälsovinsterna du får genom att sluta – och därför är på väg mot en ljusare framtid.

Och kom ihåg att det aldrig är för sent att fimpa cigaretterna för gott. Oavsett hur länge du har varit rökare och oavsett din ålder, märks fördelarna snabbt – som tidslinjen enkelt förklarar.

Tidslinje för rökstopp – snabba fördelar med att sluta röka

20 Minute icon

20 minuter efter att du slutat röka

På bara 20 minuter börjar ditt blodtryck och din puls återgå till normala nivåer.

8 Hours icon

8 timmar efter att du slutat röka

Efter 8 timmar bör de skadliga kolmonoxidnivåerna i ditt blod ha halverats. Då kan också dina syrehalter återhämta sig och börja återgå till normala nivåer.

24 Hours icon

1 dag efter att du slutat röka

Du har klarat dig till slutet av en hel dag utan att röka! Alla spår av kolmonoxid har vanligtvis lämnat kroppen och dina lungor börjar rensas.

48 Hours icon

48 timmar efter att du slutat röka

Under dag 2 utan rökning bör ditt smak- och luktsinne förbättras.

72 Hours icon

72 timmar efter att du slutat röka

När du når dag 3 utan att du rökt så bör du märka att det blir lättare att andas eftersom dina luftrör börjar slappna av. När andningen blir lättare bör du också märka att din energi ökar.

Running shoe icon

2 till 12 veckor efter att du slutat röka

Från och med 2 veckor efter att du har slutat röka och under de kommande månaderna kan du märka att träning och annan fysisk aktivitet är lättare. Det beror på att din lungfunktion och cirkulation förbättras så att blodet strömmar mycket bättre till dina muskler och ditt hjärta. Ditt immunförsvar bör också få en boost och din kropp blir bättre på att bekämpa förkylningar och influensa. Slutligen kanske du känner dig redo att sätta upp det där skjulet, måla hallen eller något annat som står på din att-göra-lista!

Running shoe icon

3 till 9 månader efter att du slutat röka

Dina andningsproblem och den väsande andningen som du kanske upplevde när du rökte bör nu börja avta. Det beror på att din lungfunktion ökar med upp till 10 % vid denna tidpunkt.

Flimmerhåren i luftvägarna, kallade cilier, bör ha återbildats och läkt en del av de skador som rökningen orsakat. Rökrelaterad trötthet bör nu ha försvunnit.

Heart icon

1 år efter att du slutat röka

Du har klarat dig ett år utan att röka! Ta dig tid att ge dig själv en välförtjänt klapp på axeln. Efter ett år är risken för hjärtsjukdomar, hjärtattacker eller stroke nu hälften så stor som för en rökare. Förhoppningsvis känner du dig mycket friskare – och rikare – med tanke på vad du har sparat genom att inte köpa cigaretter i 12 månader.

Heart icon

10 år efter att ha slutat röka

Ett helt decennium har gått och titta hur långt du har kommit! Din risk att dö av lungcancer är nu hälften så stor som för en rökare. Sannolikheten för att andra cancerformer utvecklas, som i mun och bukspottkörtel, har också minskat avsevärt.

Hur lång tid tar det att sluta röka?

Det är kliniskt bevisat att Nicorette® kan öka dina chanser att sluta röka jämfört med enbart viljestyrka. Produkterna syftar till att ge dig en låg nikotinhalt för att på så sätt minska de obehagliga abstinensbesvär som kan uppstå när du slutar röka.

Hitta rätt produkt för dig – välj bland munspray, plåster, tuggummi, resoriblett, inhalator och sugtablett. Skapa din egen tidslinje för att sluta röka idag.