10 tips för att sluta röka

Att sluta röka är en av de största utmaningarna som finns - men det är definitivt värt det. Här är några tips som hjälper dig hantera röksug, stressen att försöka sluta och att behålla en positiv inställning på din resa mot ett rök- och nikotinfritt liv.

Tips 1: Planera ditt rökstopp

Man looking at a laptop computer on a desk

Att sluta röka är ingen enkel uppgift. Skapa en plan som fungerar för dig och som hjälper dig att nå ditt mål.

Först: Bestäm ett datum! Välj en tidpunkt då du ska ha slutat röka och håll fast vid den. Det är ett utmärkt sätt att mentalt förbereda sig för att sluta röka. Fundera på om du vill sluta helt eller gradvis och hitta rätt produkt(er) som passar dig.

Tips 2: Påminn dig om varför du bestämde dig för att sluta

Gör en lista över alla anledningar till att du vill sluta röka och sätt upp den på en väl synlig plats. När du känner att du vill ge upp, påminn dig om varför du gör detta och fortsätt!

Tips 3: Använd pengarna du sparar på cigaretter till att unna dig något

Räkna ut hur mycket du skulle kunna spara genom att sluta röka med hjälp av vår Fimpkalkylator.

Se till att du tydligt ser de pengar du sparar. Skapa ett särskilt konto för dessa pengar, döp gärna kontot till “pengar tack vare rökstoppet” eller något annat som motiverar dig. Sedan är det dags för det roliga – att bestämma hur du ska spendera dem.

Tips 4: Sluta tillsammans med en vän

Group of people talking together

Engagera en vän som också vill sluta. På så sätt kan ni motivera varandra och känna att ni inte är ensamma.

Tips 5: Identifiera vad som får dig att längta efter en cigarett

Stärk din viljestyrka genom att begränsa eller hoppa över de saker och situationer som du associerar med rökning. Lär dig att identifiera dem och få tips för att hantera ditt röksug.

Tips 6: Håll dig sysselsatt för att motstå röksug

När du känner suget att röka, motstå det genom att hålla dig sysselsatt. Röksuget brukar vanligtvis vara i 5–10 minuter, så skapa en lista över saker att göra under den tiden. Du kan till exempel gå runt kvarteret, ringa en vän, städa ditt skrivbord eller kolla nyheterna.

Tips 7: Träna bort stressen

Three people doing yoga exercises

Fysisk aktivitet är ett utmärkt sätt att hantera stress. Promenera, spring, simma eller prova på en ny aktivitet. Din lungkapacitet förbättras med upp till 10 % nio månader efter att du slutar, så du kommer att kunna orka mer än tidigare.

Tips 8: Få stöd av dina nära och kära

Berätta för vänner och familj att du försöker sluta röka. De kommer förstå vilken tuff resa du är på och ge dig stöd på vägen! När du har svårt att fortsätta, vänd dig till dem för uppmuntran!

Tips 9: Tänk positivt

Ibland kan du vilja ge upp och ta en cigarett. När det händer, vänta en stund och tänk på alla fördelar med att vara rökfri. Du kan ha mer energi, bättre smak- och luktsinne, friskare hud, vitare tänder och många andra andra hälsofördelar.

Tips 10: Prova nikotinläkemedel

Woman studying with a book and green pen

När du slutar röka kan nikotinabstinensen göra att du känner dig irriterad, orolig eller nedstämd. Nicorette® kan hjälpa till att tackla abstinensbesvär så att du kan fortsätta med din dag!