Vad händer när du slutar röka?

Har du bestämt dig för att sluta röka? Grattis i så fall! Att sluta röka är något av det bästa du kan göra för din hälsa och det är aldrig för sent att sluta.

Det finns många möjliga hälsofördelar som följer med att sluta röka – och de märks så snart du lagt cigaretterna åt sidan. Abstinensbesvär kan ibland göra det svårt att hålla sig rökfri och inte få återfall, men dessa går som regel över. Även nikotinläkemedel kan hjälpa till att lindra röksuget på vägen.

Du undrar säkert vad som väntar när du säger hej då till cigaretter för gott? Här är några av de saker du kan uppleva på vägen mot ett rök- och nikotinfritt liv.

Abstinensbesvär när du slutar röka

Woman with smoking withdrawal symptoms

Även om inte alla upplever dem, är det normalt att känna vissa abstinensbesvär när du slutar röka.

Abstinensbesvär uppstår när kroppen inte längre regelbundet tillförs nikotin. De viktigaste abstinensbesvären kan vara nikotinsug, ökad aptit, rastlöshet, irritabilitet, sömnsvårigheter och yrsel.

De första dagarna efter att du slutat brukar vara de mest utmanande, men du bör märka att det blir lite lättare redan efter den tredje eller fjärde dagen.

Det finns två typer av sug som du kan uppleva. Det första är ett konstant, underliggande sug efter en cigarett, medan det andra är ett plötsligt röksug som ofta utlöses av en aktivitet eller känsla som du normalt förknippar med rökning.

Nikotinläkemedel fungerar genom att förse din kropp med en del av det nikotin som den brukade få från cigaretter, men utan att tillföra de andra skadliga kemikalierna som tjära, bly, cyanid och ammoniak. Detta kan bidra till att minska röksuget och hålla dig på rätt väg under din resa mot ett rökfritt liv.

Jag slutade röka – varför mår jag sämre?

Som vi tidigare nämnt är det normalt att känna abstinensbesvär när man slutar röka. Tobaksrök är det snabbaste sättet för nikotin att komma in i blodomloppet, vilket kan göra nikotinet beroendeframkallande. Även om nikotinläkemedel kan hjälpa till att minska suget som orsakas av att du vänjer dig av med nikotin, kanske det inte helt försvinner.

Dessa abstinensbesvär kan inkludera rastlöshet, irritabilitet och sömnproblem – så det är normalt om du inte känner dig på topp direkt efter att ha slutat röka. Det är också viktigt att vara medveten om att suget efter att röka fortfarande kan vara starkt flera månader efter din sista cigarett, trots att det borde minska över tid.

Den goda nyheten är att det finns gott om möjliga hälsofördelar med att sluta röka som du snart kan upptäcka. Och kom ihåg, varje gång du motstår röksug är du ett steg närmare att sluta röka för gott.

Vad händer med din kropp när du slutar röka?

Som du antagligen vet, finns en mängd hälsorisker med rökning. Faktum är att rökrelaterade sjukdomar är en av de främsta orsakerna till sjukdom och död i Sverige..

Rökning är orsaken till cirka 7 av 10 fall av lungcancer och ökar risken att utveckla över 50 allvarliga hälsoproblem.

När du slutar röka märker du en mängd hälsomässiga fördelar – och de kan börja nästan direkt

Här är några av dem:

  • Efter 20 minuter kan din puls börja återgå till det normala
  • Efter 48 timmar kan all skadlig kolmonoxid i din kropp vara utsöndrad
  • Efter 3 till 9 månader kan din lungfunktion öka med upp till 10 %, vilket hjälper dig att andas lättare
  • Efter 1 år som rökfri kan risken för en hjärtattack ha halverats jämfört med en rökare

Det är inte bara din egen hälsa som påverkas av att du slutar röka. Närstående som måste utstå passiv rökning löper ökad risk att drabbas av samma sjukdomar som rökare.

Barn löper större risk för andningsproblem och astma om de bor i en rökig miljö. Och eftersom varje cigarett innehåller över 4 000 kemikalier kan rökning under graviditeten också skada ditt barn.

Allt detta sammantaget innebär att sluta röka är en av de bästa sakerna du kan göra både för din egen hälsa och för hälsan hos dina nära och kära.

Man riding a bicycle

Kommer jag att gå upp i vikt efter att jag har slutat röka?

Det stämmer att många personer går upp i vikt när de slutar röka – men alla gör inte det. Under första året som rökfri går personer i genomsnitt upp 5 kg.

Det finns några anledningar till detta. Till exempel kan rökning öka ämnesomsättningen, vilket gör att kroppen förbränner kalorier snabbare. Rökning kan också minska aptiten. När du slutar röka kan du dessutom bli frestad att ersätta hand-till-mun-rörelsen med extra snacks.

Men låt inte detta avskräcka dig från att sluta röka – det finns många saker du kan prova för att undvika att gå upp i vikt. Att få regelbunden motion, äta mindre portioner och ha tillgång till hälsosamma snacks kan hjälpa till att reducera viktökningen till ett minimum.

Fördelar för den mentala hälsan när man slutar

Förutom de fysiska hälsofördelarna kan ett rökstopp också förbättra din mentala hälsa – till exempel genom att minska känslor av ångest och nedstämdhet

Kanske tänker du att rökning bidrar till att minska dina stressnivåer. Det beror på att rökning frigör en må-bra-substans som kallas dopamin. När du inte tar en cigarett på ett tag sjunker nivåerna av nikotin, vilket kan utlösa abstinensbesvär som ångest.

Att ta ytterligare en cigarett ger dig då en tillfällig lindring av dessa känslor. Det verkar som att det hjälper, men i själva verket är du tillbaka på ruta ett igen i din nikotinavvänjning. Så istället för att hjälpa dig att slappna av kan rökning faktiskt göra dig orolig.

Two women walking in the sea

Hur mycket kan du spara genom att sluta röka?

Redo för fler goda nyheter? Att sluta röka kan också vara hälsosamt för din plånbok.

Ta reda på hur mycket du kan spara i vår Fimpkalkylator – och börja fundera på vad du kan använda besparingarna till.

Vad du kan göra om du får ett återfall

Vi vet att det kan vara svårt att sluta röka – och du kan behöva försöka några gånger innan du lyckas fimpa för gott. Om du röker en cigarett försök att använda det som en möjlighet att lära dig mer om dig själv så att du ökar dina chanser att avstå nästa gång.

Återfall är vanligast under de första veckorna efter att du slutat. Om du får ett återfall, är det viktigt att du funderar på varför du rökte en cigarett. Det beror ofta på röksug, så fundera på vad som utlöste suget att röka. Det kan ha handlat om att du kände dig stressad eller såg någon annan röka.

Att lära av sina misstag kan innebära att du är bättre förberedd nästa gång du befinner dig i en liknande situation. Framför allt, försök att tänkta positivt och tro på att du kan nå ditt mål.