Varför röker man?

Woman standing outdoors

Om du är rökare är det viktigt att komma ihåg en sak – du är inte ensam!

Ungefär 6 % i Sverige är dagliga rökare. Så vid varje steg på din resa mot att bli rökfri, tänk på att många andra människor är i samma läge som du.

Och kanske, precis som du, minns de inte exakt varför de en gång började röka.

Vi vet att rökning kan ha en stor påverkan på vår hälsa. Den goda nyheten är att bevis tyder på att många av dessa hälsoproblem kan försvinna när du slutar röka – och att de positiva effekterna startar inom de första timmarna efter sista cigaretten.

Det är aldrig för sent att sluta röka och upptäcka de fördelar det ger. Och det är kliniskt bevisat att nikotinläkemedel kan hjälpa dig att sluta röka.

För att hjälpa dig på din resa att sluta röka har vi tittat på några av de främsta orsakerna till att människor röker.

Att förstå dessa utgångspunkter kan hjälpa dig att undvika triggande faktorer och hålla dig motiverad på din resa mot att bli rökfri.

Anledningar till att röka – och hur de kan hjälpa dig att sluta

För att vännerna röker, för att se cool ut, för att umgås och lindra stress – alla har en egen anledning att röka. På samma sätt har vi alla olika ”triggers” som uppmuntrar rökningen, så det finns inte bara ett sätt att sluta. Men vet du varför du började röka – och fortsatte – kan det lära dig mer om dina triggers och stödja din resa mot att sluta röka för gott.

Stress och rökning
Många säger att de röker för att lindra stress. Det kan kännas som att pressen från jobbet minskar under några minuter när de lämnar skrivbordet och går ut för att röka.

Men forskning visar att istället för att lindra stress kan rökning faktiskt öka spänningar och ångest. Det är sant att nikotinet i cigaretter ger en omedelbar avslappning (vilket är orsaken till att du kanske associerar det med stresslindring), men den effekten är endast kortvarig.

Efter det omedelbara ruset kommer du att uppleva abstinensbesvär och röksug, och du kan känna dig spänd och orolig. Att ta en till cigarett hjälper till att tillfredsställa suget och förstärker därmed vanan att röka för att lugna ner sig.

På det sättet är det ganska lätt att bli beroende av cigaretter och se dem som ett sätt att hantera dina känslor.

Så även om rökning kan ge tillfällig lindring från stress kan det sug du upplever på lång sikt göra dig mer beroende av cigaretter.

För att minska din stress kan du istället för att röka prova någon av nedan metoder:

  • Rådgivning och kognitiv beteendeterapi (KBT).
  • Meditation eller yoga.
  • En avkopplande hobby som träning, bakning eller att bara sätta dig ner för att titta på en favoritfilm.

Depression och rökning
Att lida av depression kan göra dig dubbelt så benägen att börja röka. Det kan också göra det svårare att sluta eftersom du tenderar att uppleva svårare abstinensbesvär.

Nikotinet i cigaretter uppmuntrar våra hjärnor att frigöra kemikalien dopamin, vilket skapar positiva känslor. Personer med depression har ofta brist på dopamin.

Man cooking in a kitchen

Problemet är att rökning kan stänga av hjärnans naturliga förmåga att producera dopamin, och minska nivåerna av ämnet på lång sikt. Det kan sedan leda till att du röker mer för att få den där kicken.

Om du känner att depression kan bidra till din vana att röka, finns det många saker du kan prova för att få hjälp att sluta. Det är definitivt värt att prata med din läkare.

Genom rådgivning, meditation eller bara att prata med vänner och familj kan du hitta hälsosamma sätt som höjer din sinnesstämning.

Rökning som en vana

När du väl börjat röka kan det snabbt bli en del av din dagliga rutin – vilket gör det svårare att sluta.

En strategi som kan hjälpa är att ersätta rökning med en mer positiv vana. Ta en löptur, läs en bra bok, lyssna på en podcast eller umgås med vänner och familj.

Att ersätta rökning med andra aktiviteter kan hjälpa till att bryta vanan och skapa nya mönster i ditt liv.

Rökning under tonåren

Rökning börjar ofta under tonåren. Det kan vara av olika skäl, som:

  • Att tycka att det ser coolt ut
  • Bara viljan att testa
  • För att vänner gör det
  • Se familjemedlemmar röka

Om du började röka av något av dessa skäl så är det värt att fundera på om det skälet fortfarande är relevant. Troligen är det känslor du hade när du var yngre som inte riktigt gäller idag.

Du kanske är orolig för hur rökning påverkar din hälsa men tror att det är för sent att reparera eventuella skador – särskilt om du har rökt i flera år.

Den goda nyheten är att hälsoproblem som ofta drabbar personer som röker, ofta kan minskas och i vissa fall till och med återställas genom att sluta.

Finns det några fördelar med att röka?

Du kanske kände att rökningen hjälpte dig genom att ge stresslindring eller distraherade dig från ohälsosamma ätvanor. Kanske rökte du bara i sociala situationer som ett sätt att passa in.

Men faktum är att många av de påstådda fördelarna med rökning är tillfälliga och uppväger inte alls de skador det kan orsaka både på din egen hälsa och hälsan hos personerna runtom dig.

Igen, det är ännu en stor anledning till att sluta röka så snart du kan.

Nicorette Icy White Gum