Skip to main content

You are here

Så påverkas rökare på uteserveringarna av det utökade rökförbudet

I sommar träder den nya lagen i kraft: det blir förbjudet att röka på en del allmänna platser. Hur påverkas rökare egentligen, av det nya rökförbudet och hur kan man förbereda sig? För många är sommaren synonymt med uteserveringar i solen. Att njuta av en kopp kaffe eller ett glas vin tillsammans med sina vänner är en självklarhet – ofta även med en cigarett. I sommar blir det inte längre möjligt på grund av det utökade rökförbudet.

Målet: Sverige ska vara rökfritt 2025

Från och med den första juli är det förbjudet att röka på vissa allmänna platser. Förra året la regeringen fram förslag för att minska svenskarnas tobaksanvändning. Förslaget gick igenom. Rökförbudet på vissa allmänna platser utomhus gäller inte enbart vanliga cigaretter utan även elektroniska varianter. Det är inte heller bara uteserveringar som ska vara rökfria, även tågperronger, lekplatser och busshållplatser är allmänna utrymmen där förbudet gäller. Syftet med den nya lagen är att närma sig riksdagens målbild om ett rökfritt Sverige år 2025.

Förbered dig – så här kan du gå tillväga

Nu är det hög tid för rökare att förbereda sig inför rökförbudet. Det finns självklart många olika sätt att göra det på, här är några förslag.

#1: Ta tillfället i akt under rökförbudet och sluta röka

Nu när flera givna rökstunder försvinner, varför inte passa på att sluta – en gång för alla. Använd rökförbudet som ett startskott för din resa mot rökfrihet. Kanske kan du börja med att trappa ner på antalet cigaretter? För att stötta dig på resan kan du använda nikotinläkemedel.

#2: Komplettera med hjälpmedel för att sluta röka

Nikotinläkemedel kan hjälpa dig att sluta röka för gott. Hos NICORETTE® hittar du till exempel tuggummi, munspray, plåster och sugtabletter. Ta reda på vilket, eller vilka, alternativ som funkar för dig. Förbered dig för sommarens uteserveringar genom att alltid ha nikotinläkemedel i väskan när röksuget slår till.

#3: Ändra inställning i samband med rökförbudet

Det finns många fördelar med att rökförbudet träder i kraft, fokusera på dem. Dina kläder slipper lukta rök, maten på restaurangen smakar mer och det där glaset på uteserveringen ger dig mer njutning – utan greppet om cigaretten. Ta tillvara på sommaren och resten av ditt rökfria liv!

Sluta röka!