Hantera din vikt

Vi vet att många människor oroar sig för att gå upp i vikt efter att de slutat röka. För att hantera din vikt är det bra att förstå hur kroppen förändras.

Nikotin påverkar ämnesomsättningen och aptiten

Nikotin (ett ämne som finns i cigaretter och nikotinläkemedel) dämpar aptiten och ökar ämnesomsättningen, så att din kropp förbränner kalorier snabbare. Om du slutar röka kan ämnesomsättningen sjunka, vilket innebär att kroppen förbränner kalorier långsammare.

Tips för att hantera din vikt

Dessa tips kan hjälpa dig hålla din vikt efter att du slutat röka:

  • Träna regelbundet. Prova att promenera eller cykla till jobbet och när du ska träffa vänner, eller börja att träna.
  • Bekämpa hungerkänslorna genom att alltid ha lite nyttigt småplock till hands. Nötter, torkad frukt, färsk frukt och grönsaksstavar är perfekta.
  • Ät mindre portioner mat tills din ämnesomsättning har stabiliserats. Kom ihåg att det tar tjugo minuter innan du känner dig mätt efter att du har ätit, så ta en paus (gå exempelvis en promenad) efter dagens huvudmål och se om du fortfarande känner dig hungrig efter en halvtimme. Utnyttja i så fall ditt förråd av nyttigt småplock.
  • Pröva att laga endast hälsosamma måltider.
  • Begränsa alkoholintaget
10 tips för att sluta röka

10 tips för att sluta röka

Att sluta röka är en av de största utmaningarna du kan ge dig i kast med. Dessa tips kan hjälpa dig att hålla dig motiverad och på rätt spår.

Hitta rätt produkt för dig

Besvara några snabba frågor för att hitta den produkt som kan passa dig bäst.