MYTER OM NIKOTIN OCH NIKOTINLÄKEMEDEL

Two women walking in the sea

Många tror att det bästa sättet att sluta röka är att sluta tvärt, utan nikotinläkemedel – eller att nikotinläkemedel är lika skadligt och beroendeframkallande som rökning. Vi vill ge dig fakta om att sluta röka och sanningen om nikotinläkemedel. Att sluta är svårt och att ha rätt information kan hjälpa dig.

Myt 1: Nikotinläkemedel är lika skadligt som rökning

Cigaretter är en välkänd orsak till cancer, hjärtsjukdom och många andra sjukdomar. Det är giftet i cigarettrök som orsakar de flesta av dessa negativa effekter, inte nikotinet.

Myt 2: Nikotinläkemedel är lika beroendeframkallande som rökning

Att använda nikotinläkemedel innebär inte att man byter ut ett nikotinberoende mot ett annat eftersom sannolikheten för långvarigt beroende av nikotinläkemedel är låg. Dessutom når nikotinet som finns i nikotinläkemedel hjärnan mycket långsammare än när man röker en cigarett, vilket gör det betydligt mindre beroendeframkallande.

Myt 3: Nikotinläkemedel fungerar inte

Det har visat sig att nikotinläkemedel kan öka en rökares chanser att sluta för gott*. Faktum är att orsaken till att människor misslyckas med att sluta med hjälp av nikotinläkemedel ofta är att de antingen inte använder tillräckligt mycket eller inte använder det på rätt sätt. Få information om hur man använder Nicorette® på våra produktsidor.

*jämfört med att sluta med enbart viljestyrka

Myt 4: Nikotinläkemedel är dyrt

Vissa tror att nikotinläkemedel är dyrt, men när du jämför det med kostnaden för attröka kan det överraska dig! Om du använder 12 Nicorette® tuggummin per dag kostar det dig 23 kronor per dag*, medan en genomsnittlig förpackning med 20 cigaretter kostar 65 kronor.

*baserat på en 210-pack Nicorette® 2 mg-tuggummi som kostar 409 kronor (februari, 2023).

A coin being placed into a piggy bank