NICORETTE®
 • Rökning och graviditet - Hälsofördelar med att sluta röka | NICORETTE®

  FÖRSÖKER DU ATT BLI GRAVID?

  Det tar längre tid för kvinnor som röker att bli gravida. Chanserna att bli gravid minskar med upp till 40 procent om man röker. Ju fler cigaretter du röker, desto längre tid kan det ta att bli gravid. Bara en cigarett om dagen kan ha en betydelsefull effekt! Att sluta röka kan även reducera risken att drabbas av potensproblem och kan förbättra den sexuella potensen.

  Så om du önskar bilda familj är det viktigt att både du och din partner slutar att röka. Det hjälper ofta om ni slutar tillsammans så att ni kan ge varandra stöd, speciellt i stunder då det är som jobbigast. Rökare som får stöd från sin partner och andra människor i sin närhet, så som vänner, familj eller arbetskollegor, har större chans att lyckas sluta röka.

  GRAVIDITET

  Som blivande mamma vill du säkert ha en hälsosam graviditet och en frisk bebis. Det bästa sättet att säkerställa detta är att inte röka alls och undvika alla faror med rökning. Om du röker under graviditeten skadar du både dig själv och din bebis.

  Den goda nyheten är att ett rökstopp alltid är fördelaktigt - oavsett tidpunkt under graviditeten. Så fort du slutar röka ökar chanserna till en hälsosammare graviditet och en friskare bebis. Du kommer att få mer energi, bättre förmåga att hantera graviditeten på bästa sätt och dessutom kan du känna dig trygg i att ett rökstopp är vad som är bäst för dig och din ofödda bebis.

  PASSIV RÖKNING

  Passiv rökning är precis lika farligt för din ofödda bebis som det är för dig. Om din familj eller dina vänner röker i din närhet och du andas in rökens skadliga gaser och kemikalier förs dessa vidare till din bebis.

  Din partner, din familj och dina vänner kan alla hjälpa dig under din graviditet genom att inte röka i närheten av dig.

  ETT RÖKFRITT HEM ÄR ETT HÄLSOSAMT HEM

  Barn som växer upp i ett rökfritt hem drabbas inte lika ofta av förkylningar, hosta eller bakterier. Även risken för allvarliga problem som plötslig spädbarnsdöd, astma, luftvägsinfektioner och öroninflammation minskar i ett rökfritt hem.

  Om du vill ha mer information om att sluta röka och om hur du kan göra ditt hem rökfritt, ring Sluta-Röka-Linjen 020 – 84 00 00 eller 0771-84 10 10.